Planuri de viitor în Cărpineni

Planuri de viitor în Cărpineni

36
DISTRIBUIȚI

Primarul de Cărpineni, Hâncești Ion Cărpineanu își propune să relanseze industria alimentară din comunitate.

În cadrul Forumului liderilor locali UE- Parteneriatul Estic ce a avut loc recent, la Vilnius, Lituania, primarul comunei Cărpineni, Hâncești a prezentat experiența Republicii Moldova în domeniul dezvoltării economice locale, prin prisma proiectului „Primarii pentru Creștere Economică” și a instrumentelor care au fost oferite APL odată cu aderarea la această inițiativă. „De fapt, grație acestui proiect, pentru prima dată am făcut o analiză profundă a problemelor din domeniul economiei locale și am stabilit care sunt toate neajunsurile pe această dimensiune.”

Întrebat de calm.md dacă putem vorbi despre dezvoltarea în Republica Moldova a economiei la nivel local, Ion Cărpineanu a afirmat că e timpul deja să abordăm acest subiect, acesta fiind cel mai important aspect la nivel local. „Se înregistrează un nivel înalt al migrației și înțeleg că acest fenomen se datorează faptului că nu există oportunități, locuri de muncă bine plătite în satele Republicii Moldova.”

Primarul de Cărpineni a menționat că, în special, în zona rurală sunt dezvoltate doar comerțul și o parte din servicii, practic nu există domeniul prelucrării și nici al tehnologiilor noi pentru a prelucra toată materia primă care se află în zonele rurale, ceea ce duce la imposibilitatea creării locurilor de muncă bine plătite și la un mediu de afaceri nedezvoltat.

În cadrul proiectului „Primari pentru Creștere Economică”, comuna Cărpineni își propune să relanseze industria alimentară, acest domeniu fiind unul dezvoltat în comunitate în perioada sovietică. „Ne dorim foarte mult ca cea mai mare parte din cerealele care sunt produse la noi în localitate să fie prelucrate și ambalate tot la Cărpineni. Astfel va crește lanțul valoric al acestor produse și vor veni și alte resurse financiare în localitate. De asemenea, avem mai mulți agenți economici care cresc legume și ne dorim foarte mult să reușim să le prelucrăm la Cărpineni. Al treilea aspect ține de prelucrarea laptelui. Zilnic se produc 3000 litri de lapte în comunitatea noastră, iar pasteurizarea și ambalarea laptelui la Cărpineni ar aduce mult mai multe venituri producătorilor locali.”

Mai multe detalii- aici.