Proiectul „Sate mai curate în raionul Hîncești”- „Rețea rurală transfrontalieră pentru un...

Proiectul „Sate mai curate în raionul Hîncești”- „Rețea rurală transfrontalieră pentru un mediu ambiant curat”

145
DISTRIBUIȚI

Proiectul „Sate mai curate în raionul Hîncești” este parte a Proiectului „Rețea rurală transfrontalieră pentru un mediu ambiant curat”, implementat de Primăria com. Cărpineni, ONG Speranța din s. Cărpineni și orașul Chechelnik, regiunea Vinița, Ucraina. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul de Cooperare Teritorială Republica Moldova – Ucraina în cadrul Parteneriatului Estic (EaPTC).

Locuitorii din Cărpineni, Mingir, Negrea, Sofia și Voinescu vor avea un serviciu modern de salubrizare și sate mai curate. Administrațiile locale și băștinașii și-au unit eforturile pentru ca oamenii să scape de gunoiștile neautorizate tot mai mari ce afectează mediul înconjurător și frumusețea locurilor natale.

În prezent, Întreprinderea Municipală ”Cărpineni Servicii” nu este dotată cu tehnică modernă corespunzătoare pentru a face față cerințelor. Asta în condițiile în care doar în satul Cărpineni se prestează servicii de evacuare a deșeurilor pentru 400 de gospodării și 110 agenți economici, iar cele două tractoare de care dispune întreprinderea reușesc cu greu să colecteze deșeurile de două ori în lună. Situația este și mai gravă în cazul satelor Mingir, Negrea, Sofia și Voinescu, care nici măcar nu dispun de servicii specializate de evacuare a deșeurilor.

Citat www.guvern24.md:

Tocmai de aceea, 5 administrații locale au decis să soluționeze această problemă cu suportul donatorilor, dar și a băștinașilor. Astfel, odată cu implementarea proiectului, va fi posibilă reorganizarea întreprinderii municipale ”Cărpineni Servicii” în serviciu intercomunitar de evacuare și depozitare a deșeurilor. Totodată, va fi construit un poligon ecologic cu o suprafață și volum ce ar permite depozitarea deșeurilor pentru o perioadă de 15 ani. Gunoiul va fi transportat cu o autospecială modernă către poligonul situat în extravilanul comunei Cărpineni. Astfel, va crește capacitatea de colectare a deșeurilor. Prin urmare, circa 40 de gunoiști neautorizate care există în prezent pe teritoriul celor cinci localități vor putea fi lichidate și nu vor mai polua apele care ajung în fântâni.

Bugetul total al proiectului este de circa 298,2 mii de dolari. 191.000 de mii de dolari sunt oferiți de Uniunea Europeană, iar 50.000 de dolari este aportul adus de Guvernul Elveției. Peste 33 de mii de dolari constituie contribuția administrațiilor publice locale, iar 20,6 mii de dolari va investi Consiliul Raional Hâncești. Pentru finalizarea cu succes a acestui proiect este necesară contribuția băștinașilor din localitățile Cărpineni, Mingir, Negrea, Sofia și Voinescu în sumă de 3.000 de dolari (2.580 euro)

Dragi băștinași, banii necesari de a fi colectați sunt pentru procurarea unei autospeciale moderne. Cunoaștem că ați contribuit de nenumărate ori la dezvoltarea satelor de baștină, fapt pentru care vă mulțumim. De această dată, dorim să ne mobilizăm din nou pentru a proteja mediul înconjurător, sănătatea și viitorul.

Împreună putem să contribuim pentru sate curate și îngrijite!

Donați #cudragpentruacasă.”

Video despre proiect