Străveche vatră de cultură şi civilizaţie, Cărpineni este un sat răzăşesc mare şi frumos, cu peisaje încântătoare, aşezat pe valea Lăpuşnei.
Satul se întinde pe un şes şi pe coastele dealurilor cu trei ramuri. O ramură porneşte de pe valea Lăpușnei, de la Chetrărie şi se întinde câţiva kilometri până în mijlocul satului, unde se întâlneşte cu altă ramură, care vine de pe valea Târlichiciului. Amândouă aceste ramuri sunt despărţite de dealul Negrii, care coboară domol până în mijlocul satului. Mijlocul satului este mai lat, întinzându-se pe sub dealurile de la răsărit şi formând partea satului numită Cotul lui Borş. De aici se întinde de la est spre vest, unde întâlneşte un cot de deal ascuţit numit Vărzăreasca, iar de la cotul dealului spre sud până la capăt se numeşte După Deal sau Despre Topor, un sătuc mic, aşezat de cealaltă parte a şesului şi care era pe vremuri vârful judeţului Ismail şi mai târziu al judeţului Cahul. Mahalaua Târlichiciului este despărţită în două printr-o rîpă mare şi adâncă, care este formată din două rîpi, ce vin de dincolo de sat, din Târlichiciul de Sus şi Târlichiciul de Jos. Pe dealul Târlichiciului urcă drumul spre tîrgul Hânceşti, aflat la 30 km distanţă de Cărpineni, şi spre partea moşiei satului numită Sîlişte.
Locuitorii comunei sunt uniți de tradiții seculare:
- Tradiții legate de sărbătorile de iarnă- Crăciunul, Sfântul Vasile- „cu uratul”, „cu semănatul”, „Capra”;
- Sărbătorile pascale- Festivalul Cântecului Pascal;
- Sărbătorile de vară- Festivalul Apelor, Târgul Meșterilor Populari;
- Gastronomie tradițională, îndeletniciri agricole comune.
În comuna Cărpineni activează grupurile etno-culturale „Baștina”, „Jazz-Band Cărpineni”, „Oiera” „Carpenii”.
În cadrul Programului „Migrație și Dezvoltare Locală” și Inițiativei „Primarii pentru creștere economică”, se depun toate eforturile pentru a dezvolta potențialul turistic al comunei Cărpineni.