Proiectul „Parteneriat Multi-Dimensional pentru Dezvoltare economică durabilă incluzivă în comuna Cărpineni”

Proiectul „Parteneriat Multi-Dimensional pentru Dezvoltare economică durabilă incluzivă în comuna Cărpineni”

328
DISTRIBUIȚI

Context: „Șapte localități din Republica Moldova vor fi susținute cu 2,6 milioane de euro din partea UE. Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, alături de reprezentanți ai Guvernului și PNUD, au găzduit la data de 22 decembrie 2021, ceremonia de acordare a granturilor pentru șapte primării din Republica Moldova, în cadrul Inițiativei „Primarii pentru Creștere Economică” (M4EG), finanțată de UE. Granturile constituie un sprijin considerabil pentru creșterea economică a localităților și crearea locurilor de muncă la nivel local prin implementarea abordărilor inovatoare și a soluțiilor adaptate la nivel local.” (Despre eveniment: https://cutt.ly/XUavTHy).

Afacerile noi înființate și progresul acestora constituie factorul cheie în dezvoltarea economică locală. Agenții economici sunt cei care creează locuri de muncă acasă și achită cele mai multe impozite într-o localitate, iar acest fapt are ca și consecință bunăstarea localității.

În scopul încurajării deschiderii noilor afaceri și consolidării celor existente, Primăria Cărpineni a trecut un proces de aplicare și selectare riguros în cadrul Inițiativei Primarii pentru Creștere Economică, finanțată de UE.

În urma implementării proiectului „Parteneriat Multi-Dimensional pentru Dezvoltare economică durabilă incluzivă în comuna Cărpineni”, cu valoarea de 244 030 euro, va fi creat un centru regional de consultare a afacerilor în domeniile contabilitate, juridic, resurse umane, protecția muncii, management și marketing; va fi desfășurat un program de dezvoltare antreprenorială pentru tinerii din localitate, axat pe inovație, egalitate de gen și dezvoltare durabilă. Ne dorim să investim în resursele umane locale pentru a avea o localitate atractivă și dezvoltată economic.

De rezultatele proiectului va beneficia întregul mediu de afaceri din comuna Cărpineni – gospodăriile ţărăneşti (cca. 400 GȚ) și agenții economici (48 societăţi, cu un nr total de 223 angajaţi). Toți au nevoi specifice de adaptare la tendinţele tehnologice şi societale în contextul unei economii globale bazate pe sustenabilitate şi incluziune, fiind constrânşi de o calitate scăzută a resursei umane disponibile, piaţa mică de desfacere şi posibilităţi reduse de accesare a fondurilor nerambursabile sau a unor servicii de consultanţă de calitate, precum și întreaga comunitate locală din comuna Cărpineni și din regiune, care au dificultăți socio-economice (oportunităţi scăzute de angajare, locuri de muncă care nu acoperă nevoile economice de bază ale populaţiei şi nici nevoile de autorealizare).

Comuna Cărpineni este unica localitate rurală din Republica Moldova beneficiară a grantului Inițiativei „Primarii pentru Creștere Economică”.