Serviciul unic de urgență 112 activ din data de 29 martie 2018

Serviciul unic de urgență 112 activ din data de 29 martie 2018

265
DISTRIBUIȚI

Din 29 martie 2018 a devenit activ Serviciul unic de urgență 112. Numărul poare fi apelat neîntrerupt și gratuit de la orice telefon fix sau mobil.

Serviciul unic 112 implică simultan mai multe servicii de urgență. Până la sfârșitul lunii iunie, în paralel vor funcționa și numerele: 901, 902 și 903. Din iulie, toate apelurile vor fi redirecționate la 112.

Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 (SNUAU ), are drept scop filtrarea apelurilor de urgență și reducerea timpului de intervenție a Serviciilor Specializate de Urgență (SSU). 112 este numărul unic pentru apelurile de urgență activ în toate statele membre ale Uniunii Europene. Numărul a apărut la inițiativa Suediei, în urma deciziei Consiliului Europei din 29 iulie 1991. În Republica Moldova propunerea de a implementa serviciul unic de urgență a fost lansată în luna mai 2012.

Numim urgență orice situație în care au avut de suferit persoane, bunurile materiale sau mediul înconjurător și este nevoie de intervenția imediată a echipelor de salvare.
Situații când trebuie să apelăm 112:

  • Accidente rutiere, feroviare sau provocate de orice alt factor de mediu, în urma cărora s-au înregistrat victime;
  • Incendii, explozii;
  • Cutremure;
  • Prăbușirea clădirilor, pilonilor de înaltă tensiune, arborilor etc.
  • Fenomene meteo periculoase;
  • Probleme de sănătate provocate de diverși factori;
  • Agresiune fizică sau orice alt tip de violență;
  • Tulburarea ordinii publice;
  • Furt;
  • Utilizarea armelor sau a altor obiecte ce provoacă situații periculoase.

Atunci când apelaţi 112, trebuie să țineți cont de următoarele momente importante:

– Să fiți cât mai concreți, oferind detaliile principale, astfel încât operatorii să aprecieze rapid de ce echipe de intervenție este nevoie în situația respectivă. De exemplu, în cazul unui accident rutier, specificați locul unde s-a produs accidentul, numărul total al persoanelor implicate în accident, dacă persoanele sunt blocate în autovehicul, dacă sunt conștiente sau inconștiente.

Structura organizațională a Serviciului 112 este individuală pentru fiecare țară în parte, având în vedere forma de organizare teritorial-administrativă,  caracteristicile geografice și alte necesități individuale, însă scopul principal rămâne acela de a interveni prompt în situații de urgență și de a oferi asistență calificată după necesitate.